Power BI מול tableau – איזה כלי BI עדיף?

אם אתם מחפשים אחר כלי BI לבינה עסקית, בוודאי נתקלתם בשמות של Tableau ו- Power BI, שנחשבים לשניים מהכלים המובילים בשוק. בסופו של יום מדובר בכלים דומים זה לזה מבחינות רבות, מה שדורש מבט מקרוב ואפילו מעט עבודת מחקר לפני שמחליטים מי מהם מתאים ביותר לצרכים העסקיים שלכם.

מיפוי מערכות BI בשוק
חברת גרטנר מפרסמת מדי שנה את המצב של השחקניות השונות בשוק ה- BI. לפי המחקרים בשנים האחרונות, Power BI הוא הכלי המוביל בשוק – ניתן לראות זאת ברביע הימני העליון (מקור: גרטנר 2017)

כחברה שעוסקת בייעוץ עסקי, ראינו מקרוב חברות שמשתמשות במגוון כלי BI (וגם ברבות שלא יודעות מה זה BI), ולכן החלטנו לערוך השוואה בין שני הכלים המובילים בשוק:

באינטרנט ניתן למצוא השוואות רבות אשר מוטות לצד זה או אחר, שיספרו לכם מדוע מוצר א' או ב' הוא הטוב ביותר, אבל האמת היא שהתשובה הנכונה תלויה בעסק שלכם, בתקציב שלכם ובמטרות שלכם, ולאו דווקא בכלי עצמו. במאמר הבא אתעלם מהמאפיינים והרכיבים של כל מוצר, ואתמקד בשיקולים העסקיים בלבד בבואכם לבחור בכלי המתאים לכם, כולל נקודות שיש לקחת בחשבון לפני הבחירה במוצר זה או אחר.

עוד דבר שחשוב להגיד: הרבה מהמידע והמסקנות המופיעות מטה לא נלקחו ממאמרים או אנשי מקצוע, אלא משיחות עם לקוחות שמשתמשים בכלי BI בניהול העסק שלהם יום-יום!

קשה לקבל החלטה? צרו קשר עם מומחי BINA לסייע בקבלת החלטה – או חייגו לטלפון בראש העמוד.

בואו נדבר

Tableau טבלאו, מה זה?

Tableau מה זה?

נוסדה בשנת 2003, החברה היא המובילה בשוק מבחינת הצגת מידע – Data Visualization. החברה הונפקה בשנת 2013 ונחשבת גם היום לטובה יותר מבחינת ביצועים בהשוואה ל-Power BI, זאת זבזכות העובדה שנוסדה 10 שנים לפני Power BI. יש מספר גורמים משמעותיים שניתן לציין כיתרונות של Tableau על פני Power BI.

החוזקות של Tableau

בואו נבהיר משהו חשוב מההתחלה: אם אתם רוצים לקנות את המרצדס של כלי BI, לכו על Tableau. אחרי הכל, מדובר בחברה שמתמקדת בפיתוח כלי להצגת מידע מזה כ- 15 שנה, והתוצאות ברורות מכמה בחינות: פרקטיות, קהילה, תמיכה, חבילות, מגוון הוויזואליזציות, ממשק המשתמש, השיתופיות, האינטואיטיביות והגמישות בבניית דוחות – כמעט בכל פרמטר מובילה Tableau.

Tableau בנו את המוצר שלהם מפריזמה של "לראות ולחקור" מידע, והכלי הונדס בהתאם, כדי ליצור ויזואליזציות אינטראקטיביות ברמה הגבוהה ביותר. המוצר נבנה בצורה כזו, שהמשתמש פשוט יכול לשאול שאלה לגבי המידע, ולקבל תשובה באופן כמעט מיידי. כן, צריך לדעת לשאול את השאלות הנכונות, וכן – צריך לדעת להשתמש בכלי, אבל הערך המתקבל ממנו הוא אדיר. מי שצריך כלי לבניית דוחות ועיצוב גרפים – התוכנה הזו היא הרבה מעבר למה שהוא צריך.

ברמה הטכנולוגית, השימוש ב- Tableau הוא גמיש משמעותית לעומת Power BI: ניתן להתקין את התוכנה בתוכנת ההפעלה מבלי להתקין את SQL server (נדון בכך בהמשך). התוכנה מותקנת על ענ"ן או על שרת מתאים, עליו היא פועלת ומבצעת את העיבודים.

לבסוף, Tableau היא כל-כולה הצגת מידע מתקדמת ועושה רבות כדי לשפר את המוצר דרך קהילת המשתמשים שלה, מה שמסביר את הקושי של חברות ה- ERP להחדיר את מודולי ה- BI שלהם.

החולשות של Tableau

כלי BI (או פלטפורמת BI) טובים לא באים בזול.

לרוע המזל, מוצרים איכותיים מגיעים עם תג מחיר גבוה. ב- 90% מהמקרים בחירה ב-Tableau  תהיה יקרה לעומת בחירה ב- Power BI, בהפרש לא מבוטל. לעתים קרובות מלווים פרויקטים של Tableau בבניית Data Warehouse, מה שמקפיץ את המחיר כבר בשלב הראשון של הפרויקט. המחיר של פרויקט מתחיל בדרך כלל בעשרות אלפי שקלים, וזה עוד לפני שמחשבים את העלויות הנלוות באיפיון הפרויקט, בניית הדוחות ועלות הרישיונות.

אמנם, בניית מחסן נתונים איננה מחויבת המציאות בכל המקרים, אך מסיבות טכנולוגיות היא לרוב עדיפה, אם ברצונך למצות את יכולותיו של הכלי עד תום.

Power BI

Power BI, כלי BI שמציעה Microsoft בתור פלטפורמת BI המשולבת בפתרון הארגוני 365, נחשף בשנת 2013 ומאז סוגר פערים במהירות מהמתחרים ובפרט מ- Tableau. מבט על המסקנות השנתיות של חברת Gartner מראה כי רמת הביצועים והפונקציונליות של הכלי היא דומה לזו של Tableau, אך כשזה מגיע לחזון וליכולת להתאים את הכלי לשינויים עתידים, לכלי יתרון לא מבוטל על Tableau, בעיקר לאור העובדה שעומדת מאחוריו חברת התוכנה החזקה בעולם.

החוזקות של Power BI

על אף ש- Tableau נחשב על ידי רבים כיהלום שבכתר, ל- Power BI אין במה להתבייש: המוצר יודע להתחבר למגוון רחב של מקורות מידע ודומה מאוד למתחרה מבחינת מגוון האפשרויות שהוא מציע.

כמוצר מבוסס-אקסל, Power BI הוא אינטואיטיבי וקל לתפעול לאחר התקנתו הראשונית. משום כך, החוזק שלו הוא באימוץ מהיר, בעיקר אם מדובר בדוחות בסיסיים לגורמים שטרם הכירו את עולם ה- BI.

עם זאת, היתרון הגדול ביותר של המוצר הוא ב- Value For Money שלו: בהתחשב בביצועים הגבוהים של הכלי, המחיר שלו הוא אפסי, בעיקר בהשוואה למוצרים האלטרנטיביים בכלל ו- tableau  בפרט. היתרון הזה הוא חשוב אצל כל עסק, אך מקבל משנה תוקף בקרב עסקים קטנים, שמשאביהם מוגבלים, וטווח הטעות שלהם קטן יותר: העלויות הנלוות לתהליך כזה (כגון זמן ואנרגיה של הבעלים) הן שוליות, שכן תהליך האיפיון וההטמעה הוא יחסית קצר ולא מורכב.

כשהבחירה היא בין 100 א' ₪ לבין 20 א' ₪, 95% מהעסקים הקטנים יבחרו באפשרות השניה, בעיקר לאור רמת הביצועים, אשר מספיקה לצרכים של עסקים קטנים, גם אם הם מורכבים. העובדה ש- Power BI משתנה ומשופר כל הזמן, מבטיחה למשתמש בו כי ימשיך להשתמש במוצר שנמצא בחוד החנית מבחינת חדשנות ולצמצם פערים מהמתחרים, מה שמהווה יתרון אדיר בקרב עסקים קטנים (שלרוב בורחים מחדשנות).

החולשות של Power BI

כמו שכבר הוזכר, tableau היא המובילה מבחינת ביצועים בהשוואה ל- Power BI בעיקר בפרטים הקטנים. חיסרון נוסף של Power BI קשור להתקנת הגרסאות המתקדמות המיועדות לארגונים גדולים, ונעוץ בצורך להתקין תוכנות נוספות לצד Power BI. עניין זה הוא לא רלוונטי לעסקים קטנים, אשר צפויים להשתמש ב Power BI Service.

בכל הקשור לעבודה עם מאגרי מידע גדולים מאוד – Power BI איננו ברמה של tableau, על אף שהפערים נסגרים בקצב מהיר. גם במקרה זה, העניין רלוונטי בעיקר לעסקים גדולים ופחות לעסקים קטנים-בינוניים.

Power BI מול tableau – סיכום

פלטפורמת BI המספקת בינה עסקית יכולה להפוך את התנהלות העסקית שלכם לגמרי.

בסופו של דבר מדובר בהשוואה בין מרצדס (tableau) לבין טויוטה היברידית (Power BI): עבור הצרכים של 99% מהעסקים הקטנים והבינוניים, שני המוצרים יעשו את העבודה בצורה טובה מאוד, כאשר קיים הפרש ניכר בין שתי האפשרויות.

מי שמחפש ביצועים מושלמים עם כל הפיצ'רים הקטנים ביותר ורמת הגימור הגבוהה ביותר, ומוכן לשלם על זה פי 3-5 לאורך זמן – tableau הוא הכלי בשבילו. מי שמחפש למקסם את ה-Value For Money, Power BI הוא-הוא הפתרון בשבילו.

טבלת השוואה

תכונה Power BI Tableau
שנת הקמה 2013 2003
שימוש דאשבורד & דוחות לניתוח נתונים דאשבורד & דוחות לניתוח נתונים
משתמש קצה כל מנהל/עובד אנליסט מומחה
רישיון מנוי חודשי מנוי חודשי
מחיר למשתמש 10$ / חודש 70$ / חודש
השקעה ראשונית (הערכה) 3-20 א' ₪ 30-100 א' ₪
פונקציונליות כללית מצוינת מצוינת
ויזואליזציה טובה מאוד מצוינת
עבודה על מאגרי נתונים גודלים למדי טובה טובה מאוד
רמת תמיכה נדרשת נמוכה גבוהה
תהליך הטמעה קצר ארוך

אז מי המנצח?

כמו שעולה מההשוואה לאורך המאמר כולו, ההבדל בביצועים הוא מינורי, בעוד ההבדל במחיר הוא גבוה. לפיכך, אם מדובר במכון מחקר או בחברה גדולה (לצורך הדוגמא – מחזור שנתי של 100 מיליון שקלים בצפונה) שנדרשת לניתוחים מורכבים ודוחות מתוחכמים – שווה לשלם את ההפרש ולעבוד עם tableau; אם מדובר בעסק קטן-בינוני (מחזור עד 100 מיליון ₪ בשנה) – ככל הנראה ההבדל במחיר יהיה בעל משקל, והביצועים של Power BI יעשו את העבודה מספיק טוב ובמחיר אטרקטיבי.

פרמטרים שכדאי לבחון לפני שבוחרים פלטפורמת BI לעסק:

  1. נתונים: כמה גדול מאגר הנתונים עליו אנו מבקשים לעבוד? מרבית העסקים הקטנים יסתפקו ב-PBI (עד 10GB).
  2. צורך: אילו דוחות אני רוצה לראות ומהם הניתוחים שאני רוצה לבצע על הנתונים?
  3. תקציב: כמה אני מוכן לשלם על פרויקט הטמעת BI וכמה על התוכנה באופן שוטף? אם מדובר באלפים-עשרות אלפי שקלים – PBI, אם התקציב גבוה יותר – tableau.
  4. משתמש: מי צפוי לעבוד עם הכלי – אנליסט (tableau) או מנהל (PBI)?
  5. כמות משתמשים: האם צפויים לעבוד עם הכלי 1-30 משתמשים (PBI) או עשרות/מאות משתמשים (tableau)?
  6. התממשקות: עם כמה מערכות נדרש להסתנכרן? אם מדובר ב- 1-4 מערכות (למשל: חשבשבת, פריוריטי ו- CRM) – יתרון ל- PBI, אחרת tableau.
  7. דוחות קבועים או משתנים: בדומה לסוג המשתמש – אם ברצונך לקום כל בוקר מול מדדים דומים לצורך מעקב שוטף בניהול – PBI, לעומת זאת, אם ברצונך לגוון ולייצר דוחות שונים בהתאם לצרכים המשתנים – tableau.
  8. האם עובד עם תוכנות של MS? במידה ויש לך בעסק office365, Exchange, sharepoint, Azure או תשתית אחרת של MS – Power BI יסתנכרן בקלות.

להתייעצות נוספת – השאירו פרטים. לקריאה נוספת לחץ כאן.

בואו נדבר

איך כותבים? פאוור בי איי או טאבולו

מערכת Power BI בשפה האנגלית, ובתרגומה לשפה העברית נרשמת בכמה אופנים – כולם נכונים, כולם מקובלים, אבל גם כולם מבלבלים.

בין הצירופים נמצא את "פאוור בי איי", "bi power", "פאוור bi" וכן שגיאות כתיבה והקלדה נפוצות כמו "power bi", "powebi", "poer bi", "pwer bi" ומי מאיתנו לא הקליד בעברית מילה לועזית ויצא לו "פם'קרנן" כאשר ביקש להקליד "powerbi".

גם מערכת Tableau זוכה לצורות כתיבה שונות ובהן "טאבלו", "טבלו" וכמובן הקלדת עברית במקום אנגלית "אשנךקשו"/

Comments are closed.